Pierwsza próba wypieków świątecznych. Babeczki są delikatne, lekko słodkie, oblane cytrynowym lukrem, który nadaje im charakteru. Możecie być pewni, że znikną ze świątecznego stołu w mgnieniu oka.
Składniki:
- 75g masła
- 125g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 100g cukru
- 150g mąki pszennej
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy do masła śmietanę i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy jajka i mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej masy - najłatwiej zrobić to trzepaczką. Dodajemy przesianą mąkę z sodą, solą oraz cukier. Mieszamy delikatnie łyżką tylko do połączenia składników.
Lukier:
- 3 łyżki cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Cukier mieszamy z sokiem na gładką, gęstą ale lejącą masę. Sok dolewamy stopniowo aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Nakładamy ciasto do foremek na babeczki lub muffinki. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Babeczki wyrosną z górką więc żeby je postawić należy ściąć górki. Dekorujemy je lukrem.
Smacznego!
Pychotka..dzięki za udział w akcji.
OdpowiedzUsuń