wtorek, 15 kwietnia 2014

Pyszne babeczki z cytrynowym lukrem

Pierwsza próba wypieków świątecznych. Babeczki są delikatne, lekko słodkie, oblane cytrynowym lukrem, który nadaje im charakteru. Możecie być pewni, że znikną ze świątecznego stołu w mgnieniu oka.


Składniki:
  • 75g masła
  • 125g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy do masła śmietanę i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy jajka i mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej masy - najłatwiej zrobić to trzepaczką. Dodajemy przesianą mąkę z sodą, solą oraz cukier. Mieszamy delikatnie łyżką tylko do połączenia składników.


Lukier:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
Cukier mieszamy z sokiem na gładką, gęstą ale lejącą masę. Sok dolewamy stopniowo aż do uzyskania pożądanej konsystencji.


Nakładamy ciasto do foremek na babeczki lub muffinki. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. 
Babeczki wyrosną z górką więc żeby je postawić należy ściąć górki. Dekorujemy je lukrem.
Smacznego!




Wielkanocne Smaki - edycja IV Babki i babeczki

1 komentarz: