poniedziałek, 14 kwietnia 2014

"Sernik" podwójnie czekoladowy

Jest to pewna modyfikacja ciasta śmietankowego. Ta wersja przypadnie Wam do gustu jeśli lubicie czekoladowe wypieki i serniki - mimo, że w składzie samego sera nie ma. Masa doskonale udaje sernikową i jest wyjątkowo delikatna. Nie może się nie udać.


Składniki na spód:
  • 160g mąki pszennej
  • 30g kakao
  • 60g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100g zimnego masła
  • 1 jajko
Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Wstawiamy je do lodówki na 30 minut.

Składniki na masę:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (opakowania po 40g)
  • 100g białej czekolady
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 860g śmietany 18% (2x430g)
Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru za każdym razem miksując dokładnie. Gdy uzyskamy już białą, sztywną i gładką masę, dzielimy ją na dwie części.


Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej - każdą osobno. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do jednej połowy masy z białek dodajemy czekoladę białą, do drugiej - czekoladę gorzką. Miksujemy delikatnie do połączenia składników. Następnie do obu mas dodajemy po torebce budyniu, mieszamy dokładnie. Na koniec do każdej z mas dodajemy po 430g śmietany i mieszamy łyżką. 

Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nią spód i brzegi foremki o wymiarach 21x35cm. Brzegi wyklejamy ciastem do wysokości 4 cm.
Spód nakłuwamy widelcem. Nie musimy wcześniej podpiekać spodu. Wykładamy na ciasto białą masę a następnie ciemną. Możemy równo je rozprowadzić lub pomieszać trochę masy cienkim patyczkiem.


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz