Te zdrowe i smaczne ciasteczka nie wymagają większych przygotowań. Nie potrzebujemy musu z dyni, wystarczy świeżą zetrzeć na tarce. Wychodzą lekko wilgotne i sycące. Świetna przekąska w ciągu dnia.
Składniki:
- ok. 300g dyni startej na tarce (u mnie dynia butelkowa)
- 65g masła
- 150g płatków owsianych
- 100g mąki jaglanej
- ok. 3 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 przepiórcze jajeczka lub 1 kurze jajko
- szczypta cynamonu, imbiru i kurkumy
- garstka suszonej żurawiny
Dynię myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Następnie obieramy ją ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Moja dynia ważyła niespełna kilogram. Do ciasteczek wykorzystałam jej połowę.
Płatki owsiane, mąkę jaglaną i masło mieszamy razem. Masło może być w temperaturze pokojowej albo wyjęte z lodówki i pokrojone na kawałki. Dodajemy cukier, przyprawy, jajka i żurawinę. Na koniec dodajemy dynię startą na tarce, mieszamy wszystko razem i dosypujemy mąkę pszenną. Ilość mąki jest orientacyjna - to zależy od wilgotności dyni. Ciasto powinno być lekko klejące, tak żeby bez problemu można było uformować z niego ciasteczka.
Płatki owsiane, mąkę jaglaną i masło mieszamy razem. Masło może być w temperaturze pokojowej albo wyjęte z lodówki i pokrojone na kawałki. Dodajemy cukier, przyprawy, jajka i żurawinę. Na koniec dodajemy dynię startą na tarce, mieszamy wszystko razem i dosypujemy mąkę pszenną. Ilość mąki jest orientacyjna - to zależy od wilgotności dyni. Ciasto powinno być lekko klejące, tak żeby bez problemu można było uformować z niego ciasteczka.
Bardzo fajne te ciasteczka! Dyni jeszcze nie piekłam.:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym je widziała u siebie na talerzyku:)
OdpowiedzUsuńNic prostszego :) Tylko ich widokiem nacieszyć się można jeśli zrobimy zdjęcie bo z talerzyka znikają niezwykle szybko :)
OdpowiedzUsuńsą idealne! <3
OdpowiedzUsuń:)
Usuń