wtorek, 1 kwietnia 2014

Ciasteczka z dynią

Te zdrowe i smaczne ciasteczka nie wymagają większych przygotowań. Nie potrzebujemy musu z dyni, wystarczy świeżą zetrzeć na tarce. Wychodzą lekko wilgotne i sycące. Świetna przekąska w ciągu dnia.


Składniki:
  • ok. 300g dyni startej na tarce (u mnie dynia butelkowa)
  • 65g masła
  • 150g płatków owsianych
  • 100g mąki jaglanej
  • ok. 3 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 przepiórcze jajeczka lub 1 kurze jajko
  • szczypta cynamonu, imbiru i kurkumy 
  • garstka suszonej żurawiny
Dynię myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Następnie obieramy ją ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Moja dynia ważyła niespełna kilogram. Do ciasteczek wykorzystałam jej połowę. 
Płatki owsiane, mąkę jaglaną i masło mieszamy razem. Masło może być w temperaturze pokojowej albo wyjęte z lodówki i pokrojone na kawałki. Dodajemy cukier, przyprawy, jajka i żurawinę. Na koniec dodajemy dynię startą na tarce, mieszamy wszystko razem i dosypujemy mąkę pszenną. Ilość mąki jest orientacyjna - to zależy od wilgotności dyni. Ciasto powinno być lekko klejące, tak żeby bez problemu można było uformować z niego ciasteczka.



Z masy formujemy ciasteczka, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Z podanych proporcji otrzymamy 24 średniej wielkości ciasteczka.



Zdrowy tryb życia

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajne te ciasteczka! Dyni jeszcze nie piekłam.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym je widziała u siebie na talerzyku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nic prostszego :) Tylko ich widokiem nacieszyć się można jeśli zrobimy zdjęcie bo z talerzyka znikają niezwykle szybko :)

    OdpowiedzUsuń