Zastanawiałam się jak wykorzystać mięso z rosołu i w jakiej formie przygotować bakłażana, którego ostatnio kupiłam. Koncepcję zmieniałam parę razy i ostatecznie stanęło na tych kruchych babeczkach z mięsnym nadzieniem. Danie można by nazwać dietetycznym gdyby nie masło w cieście, ale czego się nie robi dla smaku. Nadzienie jest lekkie bo prawie wszystko przygotowane na parze. Sprawdzi się na obiad lub kolację ale i na drugie śniadanie w pracy. Dobre są zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki na ciasto kruche:
- 400g mąki pszennej
- 150g masła
- 100ml wody
- pół łyżeczki soli
Mąkę siekamy z zimnym masłem. Dodajemy sól i wodę i zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut.
Nadzienie:
- udko z kurczaka (ugotowane z rosołu)
- 1 pierś z kurczaka
- 2 marchewki
- bakłażan
- pomidor
Jeśli nie mamy mięsa z rosołu można je oczywiście pominąć albo ugotować udko na parze. Nawet jeśli do farszu dodamy tylko pierś z kurczaka, nie powinien być za suchy bo bakłażan i pomidor trochę go nawilżą.
Marchew obieramy i kroimy w plastry średniej grubości. Bakłażana i pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę. Marchew, bakłażana i pierś z kurczaka gotujemy na parze ok. 20 minut. Następnie siekamy na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno.
Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
Obieramy mięso z udka i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do niego pozostałe składniki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami (ja dodałam oregano).
Jeśli wolimy jednolitą masę można wszystkie składniki zmielić razem w malakserze.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Należy je rozwałkować na grubość ok pół centymetra, wykrawać okrągłe placuszki i wykładać nimi formę do muffinek. Nakładamy do nich farsz i przykrywamy krążkami ciasta o mniejszej średnicy niż te ze spodu. Z podanych proporcji wyszło mi 12 pasztecików.
Pieczemy je ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed pieczeniem można posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem.
Smacznego!
mm! fajnie wyglądają :D chyba muszę kiedyś spróbować, tyle że czymś zamienie bakłażana ;)
OdpowiedzUsuńWarto poeksperymentować ze smakami. Na dobrą sprawę każde nadzienie będzie pasowało do tego delikatnego ciasta :)
UsuńEfektownie wyglądają!
OdpowiedzUsuń