sobota, 5 kwietnia 2014

Dyniowe bułeczki drożdżowe z powidłami

O poranku powitał nas dziś deszcz. Trochę szkoda, bo mieliśmy w planach spacer ze znajomymi, ale może jeszcze przestanie padać. Humor mimo wszystko mam dobry bo tak naprawdę lubię deszcz bębniący o szyby i parapety. I nie tylko wiosenny, ale ten jesienny też. Ale cieszy mnie coś jeszcze - wczoraj upiekłam rumiane drożdżowe bułeczki i wstawałam dziś z myślą, że czeka nas wspaniałe śniadanko z nimi w roli głównej. Zapraszam zatem do zapoznania się z przepisem i zachęcam do wypieku bo będzie to doskonały wybór także na niedzielne śniadanie.


Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 20g drożdży świeżych (lub 10g suchych)
  • 3/4 szklanki musu z dyni
  • 4 łyżki cukru
  • pół szklanki mleka (lekko ciepłego)
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
Kruszonka:
  •  60g masła
  • 100g mąki
  • 50g cukru
  • ziarna z 1/3 laski wanilii
Dodatkowo:
  • pół słoiczka powideł śliwkowych
Z drożdży świeżych przygotowujemy rozczyn. Mąkę, mus z dyni, cukier, mleko, cynamon i sól wkładamy do miski. Dodajemy do nich wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło (lekko lub całkiem przestudzone) i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i będzie odrywać się od ręki. Ciasto wyrabia się bardzo dobrze. Odstawiamy je do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, na około półtorej godziny. Po tym czasie ciasto uderzamy i jeszcze chwilę wyrabiamy. 


Dzielimy ciasto na 10 lub 11 porcji. Do każdej z nich wkładamy po łyżce powideł i zaklejamy tak żeby dżem nie wypłynął. Bułeczki układamy w tortownicy o średnicy 25cm. Zachowujemy odstępy bo bułeczki jeszcze urosną. Gdy już wszystkie bułeczki są w foremce, przykrywamy ją lnianą ściereczką i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i wyrabiamy palcami.


Gdy bułeczki podrosną posypujemy je kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut.


Przepis zaczerpnęłam z tej strony. 
Smacznego i miłej soboty!

2 komentarze:

  1. O mniam, wyglądają wspaniale :) Idealne na weekendowe, leniwe śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. do tego tylko filiżanka kawy zbożowej z mlekiem i jesteśmy w niebie :)

    OdpowiedzUsuń