wtorek, 8 kwietnia 2014

Szybkie placuszki bananowe

Te placuszki można przygotować w ekspresowym tempie. Wystarczą tak naprawdę dwa składniki i pyszne śniadanie gotowe. Dużym plusem jest to, że możemy je podać z ulubionymi dodatkami: miodem, domową konfiturą, jogurtem lub tak, jak ja - z odrobiną bitej śmietany i sosem karmelowym. Lista wyborów nie jest niczym ograniczona.


Składniki:
  • 1 banan
  • 2-3 łyżki mąki jaglanej lub pszennej
Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy mąkę. Ilość jest orientacyjna bo zależ jak duży jest banan i jaka jest mąka. Generalnie chodzi o uzyskanie ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Masy nie trzeba dosładzać bo banan nadaje słodyczy.
Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor na patelni skropionej odrobiną oleju. Z przepisu wychodzi ok. 5 średniej wielkości placuszków.
Doskonały początek dnia!


2 komentarze:

  1. takie proste a na pewno mega smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są proste, smaczne i ekspresowe w przygotowaniu - same zalety :) na pewno warto wypróbować ten przepis :)

      Usuń