Ten przepis dodaję specjalnie dla Agnieszki i Michała. Próbowali ciasta i bardzo im smakowało. Czekam niecierpliwie na ich wrażenia z przygotowania tego wypieku. Ciasto wychodzi bardzo delikatne i doskonale udaje sernik. Już nie mogę się doczekać świeżych malin bo jestem pewna, że z nimi ciasto będzie smakowało równie dobrze jak z wiśniami.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- pół szklanki cukru pudru
- 250g zimnego masła
Masło siekamy razem z mąką, dodajemy cukier puder oraz żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy w folię i obie części wkładamy do zamrażalnika na 3 godziny lub na całą noc.
Składniki na masę śmietankową:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (opakowania po 40g)
- 1200g śmietany 18%
Białka i śmietana powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy do uzyskania gładkiej, białej masy. Dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Następnie dodajemy do masy śmietanę i mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Dodatkowo:
- 600g wiśni z przetworów (odsączonych z soku lub syropu)
Do ciasta użyłam formy o wymiarach 21x37cm (wymiary dna).
Wyjmujemy jedną porcję ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylewamy masę śmietankową i delikatnie układamy na niej wiśnie. Na wierzch ścieramy drugą porcję ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis pochodzi z tej strony - lekko zmodyfikowałam kruche ciasto.
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe. Wyszło i smakowało.
OdpowiedzUsuń