poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Drożdżówki z serem, budyniem i kruszonką

Kolejny raz nasze weekendowe śniadania opanowały drożdżówki. Tym razem przygotowałam klasyczne bułeczki i urozmaiciłam je podwójnym nadzieniem: budyniem i serem. Pozornie przygotowanie wszystkiego nie zajmuje dużo czasu a jeśli w piątkowy wieczór zajmiemy się ciastem, w sobotę rano wystarczy niespełna godzina i będziemy się cieszyć zapachem i smakiem świeżych drożdżówek - klimat nie do zastąpienia, nawet jeśli pod nosem mamy dwie cukiernie i dwie naprawdę dobre piekarnie. 


Składniki na ciasto:
  • 500g mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 40g cukru
  • 65g masła
Mleko, masło i cukier umieszczamy w garnuszku. Podgrzewamy tylko do rozpuszczenia masła i cukru. Nie zagotowujemy. Jajka ubijamy mikserem i stopniowo dolewamy do nich mleko. Do masy dodajemy pokruszone drożdże i mąkę i zaczynamy wyrabiać (mikserem przy pomocy odpowiednich końcówek lub ręcznie). Gdy ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki zostawiamy je w misce oprószonej mąką, pod przykryciem na 2 godziny w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości) lub na całą noc do lodówki. Jeśli wkładacie ciasto do lodówki miskę można zakryć folią spożywczą. Jeśli zostawiamy w ciepłym miejscu, wystarczy lniana ściereczka.

Składniki na masę serową:
  • 250g twarogu półtłustego
  • 1 żółtko
  • łyżka cukru pudru
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Twaróg mieszamy z żółtkiem i cukrami. Można zmiksować blenderem na gładką masę.


Składniki na budyń:
  • 250ml mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru
  • łyżka ekstraktu z wanilii
Mleko gotujemy w garnuszku. W misce miksujemy żółtka z cukrem na gładką, puszystą masę. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy dokładnie. Następnie wlewamy stopniowo gorące mleko cały czas miksując. Masę przelewamy z powrotem do garnuszka i gotujemy przez chwilę cały czas mieszając żeby nie przywarła. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przed nakładaniem budyniu na bułeczki zmiksowałam go krótko blenderem żeby pozbyć się kożucha. Budyń robi się dzięki temu gładki i łatwo nałożyć go do bułeczek.

Składniki na kruszonkę:
  • 25g zimnego masła
  • 40g mąki
  • 30g cukru
 Wszystkie składniki mieszamy w misce palcami aż do uzyskania kruszonki.


Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
 Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na porcje i formujemy bułeczki. Z każdego kawałka ciasta robimy kulkę, spłaszczamy ją i robimy na środku wgłębienie na nadzienie. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do bułeczek nakładamy po łyżce sera i budyniu, smarujemy brzegi roztrzepanym jajkiem a następnie posypujemy kruszonką. Odstawiamy bułeczki do napuszenia na 30 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Z podanych proporcji uzyskamy 10 drożdżówek. Przepis zaczerpnęłam z tej strony i lekko zmodyfikowałam proporcje.


Nie martwcie się, że zostanie Wam roztrzepane jajko (do posmarowania bułeczek potrzeba go naprawdę niewiele) i białka. Można je z powodzeniem wykorzystać do oszukanego sernika podwójnie czekoladowego - przepis już wkrótce w kolejnym wpisie :)
Zapraszam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz