Kupiłam mąkę ryżową bez konkretnego pomysłu jak ją wykorzystam. Po powrocie do domu zaczęłam szukać ciekawego przepisu. Nic mnie jednak nie "porwało". Poszłam więc do kuchni, wzięłam wagę, przejrzałam szafki i lodówkę i zaczęłam odmierzać. Efekt końcowy jest, nieskromnie mówiąc, świetny. Ciasteczka są delikatne, kruchutkie i... uzależniające :) Gorąco polecam.
Składniki:
- 200g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 70g mlecznej czekolady
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 300g mąki ryżowej
- 150g mąki pszennej
- 70g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 8 krówek, posiekanych
Masło lub margarynę ucieramy mikserem do uzyskania białej, puszystej masy. Dodajemy jajka ciągle miksując, wsypujemy cukry. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodajemy do masy. Gdy składniki się połączą dodajemy obie mąki i mieszamy. Na koniec dodajemy do ciasta posiekaną gorzką czekoladę i krówki. Gotowe ciasto jest dosyć luźne. Ciasteczka można wtedy nakładać łyżką - będą miały nieregularny kształt. Można też wstawić ciasto do lodówki na godzinę, po tym czasie łatwo uformujemy ciasteczka rękoma.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Z przepisu wychodzi sporo ciasteczek więc wszyscy amatorzy czekoladowych słodkości będą usatysfakcjonowani.
Smacznego!
Muszę kiedy takie zrobić,tylko z inną mąką...dzięki za udział w akcji.
OdpowiedzUsuń