poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Czekoladowo-karmelowa pychotka

Wreszcie jest - ciasto z wykorzystaniem sosu karmelowego, o którym pisałam niedawno. Efekt jest super - zabrałam dziś ciasto do pracy i usłyszałam same pochwały. Dziewczyny prosiły o przepis, więc niniejszym podaję. Zachęcam do wypróbowania bo naprawdę warto. A ponieważ próba generalna wypadła świetnie, następnym razem ten wypiek przygotuję w formie tortu na urodziny Mamy, tak jak planowałam. 


Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek, osobno białka i żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier za każdym razem ubijając dokładnie aż uzyskamy gładką, gęstą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując masę. Na koniec dosypujemy mąkę przesianą z kakao i mieszamy drewnianą łyżką bardzo delikatnie żeby piana nie opadła.
Wylewamy ciasto na blachę (u mnie forma o wymiarach 21x37). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Z takiej formy ciasto nie wychodzi bardzo wysokie ale bez problemu można je rozkroić na dwa blaty. Jeśli wolicie wyższe ciasta można użyć tortownicy o średnicy 25cm lub po prostu mniejszej blaszki. 


Składniki na krem karmelowy:
Masło ubijamy mikserem dosyć długo - aż uzyskamy białą i bardzo puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo cukier puder, za każdym razem miksując dokładnie masę. Na koniec wlewamy powoli sos karmelowy i mieszamy do połączenia składników. Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie sosu karmelowego można zastąpić go masą kajmakową z puszki, ale zachęcam wypróbowanie wersji z sosem - smak jest bardzo ciekawy.


Składniki na krem czekoladowy:
  • 500ml śmietany kremówki
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 150g czekolady mlecznej
Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia, zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niej posiekaną czekoladę. Zostawiamy na 2 minuty a następnie mieszamy aż czekolada się rozpuści. Zostawiamy do ostudzenia i wstawiamy na noc do lodówki. Przed wyłożeniem na ciasto miksujemy masę przez chwilę - będzie bardziej puszysta.

Do nasączenia:
  • szklanka zaparzonej kawy rozpuszczalnej
Biszkopt kroimy na dwa blaty. Nasączamy pierwszy blat połową szklanki kawy (wystudzonej). Nakładamy krem karmelowy. Przykrywamy drugim blatem i nasączamy go resztą kawy. Na wierzch wykładamy krem czekoladowy i wyrównujemy. Ciasto schładzamy w lodówce. Przed podaniem można posypać je kakao.


3 komentarze:

  1. Wyjątkowo kusząco się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) bardzo kusi też smakiem :) gorąco polecam

      Usuń
  2. Ale apetyczne, z tym sosem karmelowym to mój Mąż byłby wniebowzięty.

    OdpowiedzUsuń