niedziela, 25 maja 2014

Mus czekoladowy z truskawkami i bitą śmietaną

Moi Drodzy, wracam po dłuższej przerwie. Wyjechaliśmy na święta w rodzinne strony i byliśmy bez dostępu do internetu. Przerwa była więc w blogowaniu ale nie w pieczeniu. Wkrótce pojawi się kilka zaległych przepisów, między innymi na mazurki wielkanocne i falę. Zapraszam Was już teraz. A tymczasem mus czekoladowy - bardzo prosty i jednocześnie efektowny deser. Na dwie osoby porcje są dosyć duże ale daliśmy im radę. 


Składniki na mus:
  • 200ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • 100g gorzkiej czekolady
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. 
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę cały czas mieszając. Gotowy mus przekładamy do pucharków i schładzamy. Ja chłodziłam przez noc w lodówce ale wystarczy godzina lub dwie. Można też od razu udekorować mus truskawkami i bitą śmietaną i schłodzić już całość.

Dodatkowo:
  • 130ml śmietany kremówki
  • łyżeczka cukru pudru
  • kilka truskawek
  • kostka czekolady do dekoracji
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Mus dekorujemy truskawkami, bitą śmietaną i odrobiną startej czekolady. Gotowy deser można jeść od razu lub schłodzić w lodówce przez godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz