niedziela, 30 marca 2014

Aksamitny sernik z polewą porzeczkową - bez pieczenia

Lubię desery, które łączą słodkie i kwaśne smaki. Lubię też masy tak delikatne, że wręcz rozpływają się w ustach. A jeśli połączyć te wszystkie cechy i dodać lekko chrupiące owsiane okruszki, powstaje doskonały sernik - deser marzenie. Nie wymaga pieczenia, więc odpada ryzyko, że się nie uda. Trzeba jednak trochę poczekać aż masa stężeje, ale smak wynagradza każdą minutę.


Składniki na spód:
  • 200g płatków owsianych górskich
  • 100g masła
  • 40g podprażonych ziaren słonecznika
  • 40g (ok 10 sztuk) suszonych daktyli
  • łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
Płatki owsiane i ziarna słonecznika mielimy blenderem (każdy składnik osobno). Łączymy je, dodajemy masło, cukier i sól. Wyrabiamy (ręcznie albo w malakserze) i dodajemy zmielone lub drobno posiekane daktyle. Wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę i wykładamy nią tortownicę - spód i brzegi (do połowy). Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut - aż ciasto się zrumieni. Odstawiamy do wystygnięcia.



Składniki na masę serową:
  • 500g twarogu śmietankowego (mielonego)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250ml jogurtu bałkańskiego lub greckiego
  • 200g śmietany kremówki
  • ziarna z połowy laski wanilii
Twaróg ubijamy mikserem przez ok. 3 minuty aż będzie puszysty. Dodajemy stopniowo cukier puder. Gdy masa będzie gładka dodajemy po łyżce jogurt ciągle mieszając. Następnie do masy dodajemy ziarna wanilii.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową.
Gotową masę wlewamy na wystudzony spód. 
Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin. 



Składniki na polewę porzeczkową:
  • pół szklanki czarnych porzeczek z przetworów (u mnie porzeczki w soku własnym bez cukru)
  • kilka łyżek soku malinowego
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżeczka żelatyny + odrobina wrzątku
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Porzeczki podgrzewamy z sokiem malinowym i cukrem aż cukier się rozpuści i dodajemy żelatynę. Ostawiamy do wystudzenia. Tężejącą masą polewamy schłodzony sernik.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bez grama zagęstników,żelatyny itp.? Świetny!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie tak. Miałam obawy czy stężeje tak jak bym chciała ale zupełnie niepotrzebnie. Po nocy w lodówce jest idealne. A dzięki temu, że nie ma zagęstników jest doskonale kremowy. Zdecydowanie polecam!

    OdpowiedzUsuń