Lubię desery, które łączą słodkie i kwaśne smaki. Lubię też masy tak delikatne, że wręcz rozpływają się w ustach. A jeśli połączyć te wszystkie cechy i dodać lekko chrupiące owsiane okruszki, powstaje doskonały sernik - deser marzenie. Nie wymaga pieczenia, więc odpada ryzyko, że się nie uda. Trzeba jednak trochę poczekać aż masa stężeje, ale smak wynagradza każdą minutę.
Składniki na spód:
- 200g płatków owsianych górskich
- 100g masła
- 40g podprażonych ziaren słonecznika
- 40g (ok 10 sztuk) suszonych daktyli
- łyżka brązowego cukru
- szczypta soli
Płatki owsiane i ziarna słonecznika mielimy blenderem (każdy składnik osobno). Łączymy je, dodajemy masło, cukier i sól. Wyrabiamy (ręcznie albo w malakserze) i dodajemy zmielone lub drobno posiekane daktyle. Wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę i wykładamy nią tortownicę - spód i brzegi (do połowy). Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut - aż ciasto się zrumieni. Odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na masę serową:
- 500g twarogu śmietankowego (mielonego)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 250ml jogurtu bałkańskiego lub greckiego
- 200g śmietany kremówki
- ziarna z połowy laski wanilii
Twaróg ubijamy mikserem przez ok. 3 minuty aż będzie puszysty. Dodajemy stopniowo cukier puder. Gdy masa będzie gładka dodajemy po łyżce jogurt ciągle mieszając. Następnie do masy dodajemy ziarna wanilii.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową.
Gotową masę wlewamy na wystudzony spód.
Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Składniki na polewę porzeczkową:
- pół szklanki czarnych porzeczek z przetworów (u mnie porzeczki w soku własnym bez cukru)
- kilka łyżek soku malinowego
- łyżka brązowego cukru
- łyżeczka żelatyny + odrobina wrzątku
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Porzeczki podgrzewamy z sokiem malinowym i cukrem aż cukier się rozpuści i dodajemy żelatynę. Ostawiamy do wystudzenia. Tężejącą masą polewamy schłodzony sernik.
Smacznego!
Mmm, coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
UsuńBez grama zagęstników,żelatyny itp.? Świetny!!!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. Miałam obawy czy stężeje tak jak bym chciała ale zupełnie niepotrzebnie. Po nocy w lodówce jest idealne. A dzięki temu, że nie ma zagęstników jest doskonale kremowy. Zdecydowanie polecam!
OdpowiedzUsuń