niedziela, 29 czerwca 2014

Placuszki z porzeczkami

Uwielbiam takie weekendowe śniadania. Nie trzeba się spieszyć, można spokojnie poleżeć i pomyśleć co przygotować a potem ruszyć do kuchni i stworzyć pyszne, rumiane placuszki. Tym razem wykorzystałam wspaniale kwaskowate czerwone porzeczki.


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • około szklanki mleka owsianego*
  • pół łyżeczki sody
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego (opcjonalnie)
  • garść czerwonych porzeczek
*Mleko owsiane to nic innego jak 2 łyżki płatków owsianych górskich zmiksowanych ze szklanką wody.
Jajka roztrzepujemy, banana obieramy i rozgniatamy widelcem na miazgę i dodajemy do jajek. Stopniowo dodajemy obie mąki z sodą i mleko owsiane. Mieszamy trzepaczką żeby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodajemy do ciasta amarantus i porzeczki umyte i zdjęte z gałązek. 


Smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 
Ja do ciasta nie dawałam cukru, więc posypałam placuszki obficie cukrem pudrem żeby zrównoważyć smak porzeczek.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz