środa, 28 listopada 2012

Ciasto ucierane

Naszła mnie ogromna ochota na ciasto - coś prostego i pysznego. Wykorzystałam przepis Mamy z niewielkimi modyfikacjami.



Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • owoce
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej olej, a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do foremki a na wierzchu układamy owoce. Ja użyłam czarnych porzeczek przygotowanych przez Mamę w czasie wakacji - porzeczki w sosie własnym bez cukru - made by Bożenka. Pieczemy ok 40 minut aż ciasto będzie złociste.

Gdy ciasto wystygnie można je posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz