wtorek, 25 marca 2014

Serniczki pistacjowo-migdałowe

Pomysł zrobienia tych serniczków wpadł mi do głowy przypadkiem. Miałam do wykorzystania kostkę białego sera i trochę świeżych pistacji. Pistacje zostały mi z tortu, który przygotowałam na urodziny męża. Być może tort również wkrótce pojawi się na blogu a tymczasem podaję przepis na małe serowe słodkości. Serniczki wyszły wilgotne i aromatyczne. Myślę, że przepis wart jest wypróbowania.



Składniki na spód:
  • 100g płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 60g migdałów bez skórek
  • 60g masła lub margaryny
  • 2 łyżki brązowego cukru
Płatki i migdały mielimy na drobno (każdy ze składników mielimy osobno). Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy. Można to zrobić ręcznie. Masy nie musimy schładzać, zostawiamy ją na czas przygotowania sera albo od razu dzielimy na 12 części i wykładamy nimi papilotki.

Składniki na masę serową:
  • 250g sera twarogowego półtłustego
  • 160g serka mascarpone
  • 100g mleka skondensowanego słodzonego
  • 100g pistacji świeżych, nie solonych
  • 1 jajko
  • ziarenka z połowy laski wanilii
Pistacje mielimy drobno. 
Ser mielimy na gładką masę z serkiem mascarpone. Dodajemy mleko skondensowane, mieszamy do połączenia składników. Następnie do masy dodajemy kolejno zmielone pistacje, jajko i ziarna wanilii, mieszając dokładnie po dodaniu każdego ze składników. 



Jeśli wcześniej tego nie zrobiliśmy to teraz wykładamy papilotki ciastem migdałowym i pokrywamy je masą serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 25 minut.
Po upływie tego czasu zostawiamy serniczki na godzinę w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, studzimy na kratce i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

Dodatkowo potrzebujemy:
  • 150ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • łyżka serka mascarpone
  • łyżka cukru pudru
  • garść zmielonych pistacji
Śmietanę, serek i cukier puder miksujemy razem ale niezbyt długo żeby masa się nie zważyła. Dekorujemy nią serniczki i posypujemy zmielonymi pistacjami.

7 komentarzy: