Deser bardzo prosty i szybki. Jeśli lubicie gęsty budyń dodajcie czubate łyżki mąki, jeśli nie - wystarczą płaskie.
Składniki:
- 500 ml mleka sojowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Odlewamy około pół szklanki mleka sojowego a resztę gotujemy. Do odlanego mleka dodajemy mąkę, cukry, kakao i sól, mieszamy trzepaczką tak, żeby nie było grudek.
Gdy mleko zaczyna się gotować wlewamy płyn i mieszamy energicznie do połączenia się składników. Gdy budyń chwilę się pogotuje można zdjąć go z ognia i dodać czekoladę rozdrobnioną na kostki i mieszać aż rozpuści się całkowicie w budyniu.
Gotowy budyń można udekorować startą na tarce czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz