czwartek, 28 listopada 2013

Domowy budyń czekoladowy na mleku sojowym

Deser bardzo prosty i szybki. Jeśli lubicie gęsty budyń dodajcie czubate łyżki mąki, jeśli nie - wystarczą płaskie.


Składniki:
  • 500 ml mleka sojowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
Odlewamy około pół szklanki mleka sojowego a resztę gotujemy. Do odlanego mleka dodajemy mąkę, cukry, kakao i sól, mieszamy trzepaczką tak, żeby nie było grudek.
Gdy mleko zaczyna się gotować wlewamy płyn i mieszamy energicznie do połączenia się składników. Gdy budyń chwilę się pogotuje można zdjąć go z ognia i dodać czekoladę rozdrobnioną na kostki i mieszać aż rozpuści się całkowicie w budyniu.

Gotowy budyń można udekorować startą na tarce czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz