Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Jest trochę jak babka, ale bardziej wilgotna. Delikatna, mało słodka.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
- kilka migdałów posiekanych drobno (można zmielić w młynku)
- 2 łyżki cukru (można dać więcej)
- szklanka mleka sojowego
- 1/3 szklanki oleju
- łyżka octu
Dodatkowo:
- 1 jabłko
- łyżka przyprawy do piernika
- łyżka brązowego cukru
Składniki suche i mokre mieszamy w osobnych miskach. Mokre dolewamy do suchych i mieszamy do połączenia składników.
Jabłko obieramy, kroimy na cząstki i obtaczamy w cukrze i przyprawie.
Ciasto wylewamy do keksówki a na wierch kładziemy jabłka lekko wciskając je w ciasto.
Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz