środa, 24 października 2012

Ryż po hiszpańsku

Dzisiaj nowy pomysł na obiad. Ten bardzo szybki sposób na proste danie z niewielu składników poznałam w Hiszpanii, stąd jego nazwa. Nie pamiętam, czy Hiszpanie nazywają go jakoś specjalnie. Smak jest może niezbyt wyrafinowany, ale świetnie się sprawdza jeśli jesteśmy głodni a w lodówce panoszy się koniec miesiąca.



Składniki:
  • szklanka ryżu (surowego)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego
Podane proporcje wystarczą na dwie porcje pod warunkiem, że nie mamy za towarzysza wielkiego głodomora. 



Ryż gotujemy na sypko - płuczemy obficie zimną wodą, wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody ma być dwa razy więcej niż ryżu w więc w tym przypadku dwie szklanki), solimy i gotujemy. Od momentu wrzenia zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem około 20 minut. W tym czasie powinna wyparować cała woda.
Jajka smażymy na patelni (sadzone), solimy. U mnie żółtko zostaje płynne bo świetnie smakuje gdy rozleje się po ryżu. 
Ryż układamy na talerzu, na wierzch kładziemy jajko sadzone a naokoło wylewamy sos pomidorowy.
Jeśli chodzi o sos ja korzystam z sosu PrimoGusto w kartoniku. Nie trzeba go wcześniej przygotowywać ani doprawiać, no chyba, że ktoś chce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz