poniedziałek, 15 października 2012

Makaron aglio olio

Dzisiejszy wpis będzie z cyklu - pomysł na szybki i prosty obiad. Opis przygotowania można streścić w jednym zdaniu a listę składników można zliczyć na palcach jednej ręki. Przepis daje dużo swobody - można go wzbogacić dowolnymi składnikami, ale wersja podstawowa też jest godna uwagi.
Mimo, że przepis pochodzi z włoskiej kuchni a tegoroczny urlop spędziliśmy w Toskanii, nie poznałabym go gdyby nie nasi Towarzysze Podróży. Zatem do dzieła...




Składniki:
  • dowolny makaron - w oryginale jest to przepis na spaghetti ale doskonale sprawdzi się w zasadzie każdy makaron - u mnie, przywieziony z wakacji uroczy makaron w kształcie spiralek
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • sól, pieprz, oregano
  • u mnie dodatkowo zielona fasolka szparagowa

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy czosnek aż będzie złoty. Dorzucamy umytą i pokrojoną w kawałki fasolkę szparagową. Smażymy aż fasolka będzie miękka. 
Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię z oliwą i fasolką. Podsmażamy przez kilka minut i doprawiamy do smaku przyprawami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz