Te bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu. Wyrobienie ciasta nie trwa długo a wycinanie bułeczek szklanką przypomina mi czasy dzieciństwa i kruchych ciastek przygotowywanych w domu z rodzinką. Z przepisu wychodzi sporo bułeczek, które świetnie smakują zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Jeśli macie toster - koniecznie opieczcie przekrojoną bułeczkę i posmarujcie masłem - niebo w gębie!
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej - może być potrzebne więcej
- 1,5 szklanki mleka
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 duże jajko
- 3 łyżki masła
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy do rozpuszczenia składników. Mąkę mieszamy z solą, wbijamy jajko i wlewamy mleko z drożdżami. Ciasto wyrabiamy a pod koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto urośnie (powinno podwoić swoją objętość) rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy szklanką okrągłe bułeczki.
Smażymy je na patelni bez dodatku tłuszczu, posypaną jedynie mąką kukurydzianą. Płomień pod patelnią powinien być niezbyt duży żeby bułeczki nie rumieniły się zbyt szybko. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.Jeśli bułeczki wyjdą nam dosyć grube możemy dopiec je w piekarniku przez ok. 5 min. żeby mieć pewność, że nie są surowe w środku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz