wtorek, 30 października 2012

Pełnoziarniste muffinki

Świetne muffinki z mąki pełnoziarnistej. Przygotowanie - jak w przypadku wszystkich muffinek jest szybkie i proste, a fakt, że wczorajsze zniknęły bez śladu a dzisiaj robię kolejną porcję, mówi sam za siebie. 
Dzisiejsza wersja będzie jednak odrobinę inna. W oryginale jest tylko mąka pełnoziarnista, a dziś pomieszałam mąkę pszenną pół na pół z pełnoziarnistą. Efekt ocenimy jutro.



Składniki:
  • 225g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 175ml mleka
  • 75ml miodu (u mnie gryczany)
  • 1 jajko
  • 50ml oleju
Suche składniki mieszamy w misce. W garnuszku podgrzewamy lekko mleko, zdejmujemy z ognia. W mleku rozpuszczamy miód, wbijamy do niego jajko, roztrzepujemy i na koniec dodajemy olej.
Mokre składniki wlewamy do mąki i mieszamy delikatnie. Można do ciasta wmieszać dowolne składniki. U mnie w obu przypadkach była to gorzka czekolada, dokładnie 5 kosteczek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz