Świetne muffinki z mąki pełnoziarnistej. Przygotowanie - jak w przypadku wszystkich muffinek jest szybkie i proste, a fakt, że wczorajsze zniknęły bez śladu a dzisiaj robię kolejną porcję, mówi sam za siebie.
Dzisiejsza wersja będzie jednak odrobinę inna. W oryginale jest tylko mąka pełnoziarnista, a dziś pomieszałam mąkę pszenną pół na pół z pełnoziarnistą. Efekt ocenimy jutro.
Składniki:
- 225g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 175ml mleka
- 75ml miodu (u mnie gryczany)
- 1 jajko
- 50ml oleju
Suche składniki mieszamy w misce. W garnuszku podgrzewamy lekko mleko, zdejmujemy z ognia. W mleku rozpuszczamy miód, wbijamy do niego jajko, roztrzepujemy i na koniec dodajemy olej.
Mokre składniki wlewamy do mąki i mieszamy delikatnie. Można do ciasta wmieszać dowolne składniki. U mnie w obu przypadkach była to gorzka czekolada, dokładnie 5 kosteczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz