niedziela, 25 marca 2012

Bułeczki z parówkami

Świetne bułeczki! Wykonanie wbrew pozorom jest bardzo łatwe a smak - trzeba koniecznie zrobić i sprawdzić samemu.



Składniki:
  • 200ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 300g mąki
Dodatkowo:
  • 5 parówek
  • jajko
  • łyżka mleka
Podgrzewamy mleko tak, żeby było letnie. Drożdże ucieramy z cukrem i odrobiną mleka. Dodajemy do mąki z solą, dolewamy resztę mleka i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy oliwę i zagniatamy aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.
Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 5 części. Każdą z nich należy rozwałkować na podłużny placek, trochę dłuższy niż parówka. Owijamy parówkę jak pierożek, zlepiając ciasto dokładnie. Następnie kroimy parówkę na około 8 części, nie rozcinając miejsca złączenia. Każdą z części parówki wywijamy kolejno na prawo i na lewo. 
Gotowe bułeczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Pieczemy około 20 minut na złoty kolor w temperaturze 220 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz