sobota, 24 marca 2012

Ciasteczka z białą czekoladą i orzechami


Te ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu, szybkie i bardzo smaczne. Spokojnie można pominąć orzechy lub przygotować je z mniejszą ilością czekolady. W każdej wersji są pyszne.



Składniki:
  • 115g masła
  • 85g cukru
  • jajko
  • 250g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 150g białej czekolady
  • 50g dowolnych orzechów
  • szczypta soli

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko. Gdy masa jest jednolita wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, solą i sodą.Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając posiekaną czekoladę i orzechy.
Z masy formujemy okrągłe ciasteczka, kładąc na blaszce trochę spłaszczamy ręką.
Pieczemy około 12 minut, aż będą złociste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz