sobota, 24 marca 2012

Ciastka z jabłkami

To chyba moje ulubione ciastka z dzieciństwa. Już od dawna chodziło mi po głowie zrobienie ich. Miałam obawy czy się udadzą, ale niepotrzebnie. One chyba nie mogą się nie udać.


Składniki:
  • 500g mąki
  • kostka masła lub margaryny
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 5dkg drożdży
  • łyżeczka cukru
  • około 8 jabłek (słodkich)

Mąkę siekamy z masłem. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Dolewamy śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki do momentu aż zacznie pękać (około godziny, ale może być dłużej).
W tym czasie przygotowujemy jabłka: obieramy je ze skórki i wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy w ósemki.
Po wyrośnięciu ciasto wałkujemy na grubość 0,5cm. Szklanką wycinamy okręgi i każdym krążkiem "otulamy" ósemkę jabłka.
Pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz