czwartek, 17 maja 2012

Babka piaskowa

Zrobienie babki piaskowej chodziło za mną już od dłuższego czasu. Weszłam wreszcie w posiadanie dobrego przepisu więc musiałam go wypróbować.



Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (część można zastąpić kisielem cytrynowym)
  • 1 kostka masła
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia


Żółtka ucieramy z cukrem. Masło roztapiamy i lekko studzimy, dodajemy do żółtek. Mąkę przesiewamy z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo do masy na zmianę z mąką ziemniaczaną. W zależności od wielkości jajek mąki może być zbyt dużo, więc przestajemy dodawać gdy masa będzie już dosyć gęsta. Dodajemy olej i ocet a na koniec ubitą pianę z białek - mieszamy ją z masą bardzo delikatnie.
Pieczemy w foremce do babki lub dwóch niedużych keksówkach przez 30-40 minut do suchego patyczka.
Babki po upieczeniu można pokryć lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz