niedziela, 14 września 2014

Lekkie placuszki śniadaniowe z czekoladą

Witajcie po dosyć długiej przerwie. Urlopowaliśmy się bez dostępu do internetu ale już powoli wracamy do normy. Na dobry początek - pomysł na pyszne śniadanie. Placuszki są bardzo szybkie w przygotowaniu, lekkie bo smaży się je bez dodatku tłuszczu i po prostu pyszne. Mają jeszcze jedną zaletę - można je przygotować z ulubionymi dodatkami: czekoladą, owocami czy nawet bakaliami. Warto spróbować :)


Składniki:
  • 250g jogurtu naturalnego (mały kubek)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej, owoce (truskawki - pokrojone w plasterki, porzeczki, maliny, itp.) świeże lub mrożone


Jogurt miksujemy lub mieszamy widelcem z jajkami, solą, cukrem i olejem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania gładkiej masy bez grudek.
Rozgrzewamy patelnię i nakładamy niewielkie porcje ciasta. Trzeba zachować odległość między placuszkami bo trochę urosną. Wierzch placuszków posypujemy posiekaną czekoladą lub układamy na nich owoce (można je lekko wcisnąć w ciasto). Smażymy na niewielkim ogniu aż będą złociste, przewracamy na drugą stronę i jeszcze krótko smażymy. 
Podajemy od razu z miodem, cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami.
Placuszki nie są bardzo słodkie i spokojnie można przygotować je z mleczną czekoladą lub postawić na słodsze dodatki.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz