niedziela, 21 września 2014

Jogurtowe placuszki dyniowe

Nasze śniadania to ostatnio wszelkiego rodzaju placuszki. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie zajmuje długo czasu a możliwości jest mnóstwo. Jeśli macie mus z dyni, zdecydowanie polecam ten sposób na jego wykorzystanie. Mus tradycyjnie przygotowuje się piekąc dynię ale równie dobrze można ugotować obraną dynię na parze i zmiksować na gładko. Potrwa to zdecydowanie krócej bo jeśli pokroimy dynię w kostkę ok. 1x1cm to wystarczy 15-20 minut i dynia będzie miękka.


Składniki:
  • 100g musu z dyni
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
Jajka roztrzepujemy, dodajemy olej, mus z dyni, cukier i jogurt, mieszamy. Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki suche z mokrymi i mieszamy do połączenia składników. Ciasto będzie dosyć gęste.


Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu, na złoty kolor z obu stron. Smażymy na niewielkim ogniu żeby placuszki się nie przypaliły.

Gotowe placuszki podajemy z miodem, ulubioną konfiturą lub słodkim sosem. Ja polałam placuszki sosem jogurtowo-gruszkowym z poniższego przepisu.

Sos jogurtowo-gruszkowy:
  • pół miękkiej gruszki
  • łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
Gruszkę myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i obieramy. Kroimy w plasterki i podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy łyżeczkę miodu, posypujemy cynamonem i smażymy aż gruszka będzie się rozpadać. Lekko przestudzamy i dodajemy ją do jogurtu. Miksujemy na gładko i polewamy gotowe placuszki. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz