Nasze śniadania to ostatnio wszelkiego rodzaju placuszki. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie zajmuje długo czasu a możliwości jest mnóstwo. Jeśli macie mus z dyni, zdecydowanie polecam ten sposób na jego wykorzystanie. Mus tradycyjnie przygotowuje się piekąc dynię ale równie dobrze można ugotować obraną dynię na parze i zmiksować na gładko. Potrwa to zdecydowanie krócej bo jeśli pokroimy dynię w kostkę ok. 1x1cm to wystarczy 15-20 minut i dynia będzie miękka.
Składniki:
- 100g musu z dyni
- 100g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
Jajka roztrzepujemy, dodajemy olej, mus z dyni, cukier i jogurt, mieszamy. Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki suche z mokrymi i mieszamy do połączenia składników. Ciasto będzie dosyć gęste.
Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu, na złoty kolor z obu stron. Smażymy na niewielkim ogniu żeby placuszki się nie przypaliły.
Gotowe placuszki podajemy z miodem, ulubioną konfiturą lub słodkim sosem. Ja polałam placuszki sosem jogurtowo-gruszkowym z poniższego przepisu.
Sos jogurtowo-gruszkowy:
- pół miękkiej gruszki
- łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz