niedziela, 20 stycznia 2013

Ciasto czekoladowe

Na tym przepisie nie zawiodłam się ani razu. Jest nie tylko prosty - jest też niezwykle uniwersalny a efekt za każdym razem zaskakuje niezwykłym smakiem. W oryginale z przepisu przygotowuje się muffinki z malinami, ale forma ciasta z malinami, orzechami czy białą czekoladą jest równie wspaniała.



Składniki:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g masła
  • 180g cukru
  • 2 jajka
  • 100g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie do wyboru: świeże maliny, orzechy, biała czekolada
Czekoladę gorzką i masło rozpuszczamy na małym ogniu do połączenia składników. W misce miksera umieszczamy jajka, ubijamy je dodając cukier a następnie lekko przestudzoną masę czekoladową. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
Do gotowej masy dodajemy wybrany składnik: maliny, posiekane orzechy lub białą czekoladę i mieszamy delikatnie.
Ciasto wylewamy do foremki na muffinki lub zwykłej foremki - u mnie tortownica o średnicy 21cm. Pieczemy 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz