Te muffinki są bardzo proste w wykonaniu. Ciasto jest delikatne a maliny świetnie przełamują smak czekolady. Są zdecydowanie warte podnoszenia temperatury w kuchni do 50st Celsjusza gdy na zewnątrz jest 30, nawet po 22:00.
Składniki:
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g masła
- 100g mąki pszennej
- 180g cukru
- 2 jajka
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g malin
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i trochę przestudzamy. Jajka ubijamy mikserem, dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą dolewamy powoli czekoladę z masłem i mieszamy na gładką masę. Na koniec dodajemy maliny i lekko mieszamy. Masę nakładamy do papilotek lub na blaszkę. Pieczemy 20 minut. Nie sprawdzamy patyczkiem, ciasto powinno być lekko wilgotne.
Z podanych proporcji wyszło 10 muffinek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz