niedziela, 20 stycznia 2013

Rogaliki krucho-drożdżowe

To opcja bardzo wygodna, szybka i pyszna. Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, zagniata się je łatwo i bez problemu zawija w rogaliki. Pół porcji przygotowałam z nadzieniem z dżemu truskawkowego a pół zawinęłam bez nadzienia i też były pyszne. Przyprószone cukrem pudrem są dla mnie idealnym dodatkiem do porannej kawy.


 Składniki:
  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 dag drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 litra śmietany 18%
Podobnie jak przy roladkach drożdżowych, cukier i drożdże dodajemy do śmietany i mieszamy aż składniki się połączą. Masę dodajemy do mąki i masła i wyrabiamy gładkie ciasto. Od razu rozwałkowujemy je cienko w niewielkie okręgi, które kroimy jak pizzę na 6 lub 8 części. Na każdym wycinku koła kładziemy niewielką ilość marmolady i zwijamy w rogalik. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15-20 minut aż rogaliczki będą złociste. Po wyjęciu, jeszcze ciepłe, można posypać cukrem pudrem. Muszę jeszcze tylko ostrzec, że trudno poprzestać na jednym.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz