To opcja bardzo wygodna, szybka i pyszna. Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, zagniata się je łatwo i bez problemu zawija w rogaliki. Pół porcji przygotowałam z nadzieniem z dżemu truskawkowego a pół zawinęłam bez nadzienia i też były pyszne. Przyprószone cukrem pudrem są dla mnie idealnym dodatkiem do porannej kawy.
Składniki:
- 250 g masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 6 dag drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1/4 litra śmietany 18%
Podobnie jak przy roladkach drożdżowych, cukier i drożdże dodajemy do śmietany i mieszamy aż składniki się połączą. Masę dodajemy do mąki i masła i wyrabiamy gładkie ciasto. Od razu rozwałkowujemy je cienko w niewielkie okręgi, które kroimy jak pizzę na 6 lub 8 części. Na każdym wycinku koła kładziemy niewielką ilość marmolady i zwijamy w rogalik.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15-20 minut aż rogaliczki będą złociste. Po wyjęciu, jeszcze ciepłe, można posypać cukrem pudrem. Muszę jeszcze tylko ostrzec, że trudno poprzestać na jednym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz