poniedziałek, 28 października 2013

Kisiel porzeczkowy

Żaden kisiel z torebki nie może się równać z tym przygotowanym ze świeżych owoców lub domowej roboty soku owocowego. O tym nikogo nie trzeba przekonywać. Dlatego dziś na deser przygotowałam taki właśnie kisiel.



Składniki:
  • sok porzeczkowy
  • porzeczki ze słoika (przygotowane latem "w sosie własnym")
  • woda
W sumie płynów i owoców było ok 3 szklanek. Odlewamy pół szklanki wody, resztę gotujemy.

Ponadto potrzebujemy:
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru (można dodać więcej jeśli się lub bardzo słodki kisiel lub sok był przygotowany bez cukru)
Mąkę i cukier mieszamy z odlaną wodą.
Gdy sok z owocami zaczyna się gotować, wlewamy wodę z mąką i cukrem, mieszamy energicznie i gotujemy przez chwilę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz