Żaden kisiel z torebki nie może się równać z tym przygotowanym ze świeżych owoców lub domowej roboty soku owocowego. O tym nikogo nie trzeba przekonywać. Dlatego dziś na deser przygotowałam taki właśnie kisiel.
Składniki:
- sok porzeczkowy
- porzeczki ze słoika (przygotowane latem "w sosie własnym")
- woda
W sumie płynów i owoców było ok 3 szklanek. Odlewamy pół szklanki wody, resztę gotujemy.
Ponadto potrzebujemy:
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru (można dodać więcej jeśli się lub bardzo słodki kisiel lub sok był przygotowany bez cukru)
Mąkę i cukier mieszamy z odlaną wodą.
Gdy sok z owocami zaczyna się gotować, wlewamy wodę z mąką i cukrem, mieszamy energicznie i gotujemy przez chwilę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz