niedziela, 27 października 2013

Ciasto razowe z brzoskwiniami

Tym razem pomysł na wykorzystanie brzoskwiń w tarcie. Przepis jest łatwy a efekt bardzo przyjemny dla oka i dla podniebienia. Oryginał znajdziecie tutaj.



Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej (można także użyć orkiszowej)
  • 125 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek zimnej wody
 Ze wszystkich produktów zagniatamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki (owinięte w folię).

Ponadto potrzebujemy:
  • 4 - 5 brzoskwiń
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego, zmiksowanego i podgrzanego
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
  • cukier trzcinowy, do oprószenia
Brzoskwinie obieramy ze skórki, kroimy na ósemki.
Cukier mieszamy z cynamonem i mąką i oprószamy mieszanką brzoskwinie.
Ciasto rozwałkowujemy tak, żeby wystawało z foremki na ok 3 cm. Układamy na cieście kawałki brzoskwiń w okręgi zaczynając od brzegów. 
Zawijamy brzegi ciasta i smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą, oprószamy cukrem.
Pieczemy w temp. 170 st. przez ok 45 minut. 
Po upieczeniu brzoskwinie smarujemy glazurą z dżemu. Ja wykorzystałam dżem morelowy - też smakował bardzo dobrze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz