Tym razem pomysł na wykorzystanie brzoskwiń w tarcie. Przepis jest łatwy a efekt bardzo przyjemny dla oka i dla podniebienia. Oryginał znajdziecie tutaj.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej (można także użyć orkiszowej)
- 125 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżek zimnej wody
Ze wszystkich produktów zagniatamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki (owinięte w folię).
Ponadto potrzebujemy:
- 4 - 5 brzoskwiń
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego, zmiksowanego i podgrzanego
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
- cukier trzcinowy, do oprószenia
Brzoskwinie obieramy ze skórki, kroimy na ósemki.
Cukier mieszamy z cynamonem i mąką i oprószamy mieszanką brzoskwinie.
Ciasto rozwałkowujemy tak, żeby wystawało z foremki na ok 3 cm. Układamy na cieście kawałki brzoskwiń w okręgi zaczynając od brzegów.
Zawijamy brzegi ciasta i smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą, oprószamy cukrem.
Pieczemy w temp. 170 st. przez ok 45 minut.
Po upieczeniu brzoskwinie smarujemy glazurą z dżemu. Ja wykorzystałam dżem morelowy - też smakował bardzo dobrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz