poniedziałek, 26 maja 2014

Ciasto marchewkowe z żurawinowym lukrem

Pyszne, marchewkowe ciasto. Banalnie proste i szybkie - szybko się je robi i równie szybko znika. Marchew wystarczy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na drugi dzień jest wilgotniejsze i jeszcze smaczniejsze. Pyszne z lekko kwaskowatym lukrem - cytrynowym lub właśnie żurawinowym.
Przepis zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku.


Składniki suche:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Składniki mokre:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
Dodatkowo:
  • 3 średnie marchewki (2 szklanki startej marchwi)
Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
Mąkę przesiewamy z pozostałymi suchymi składnikami. 
Jajka ubijamy lekko trzepaczką, dodajemy olej i cukier. Mieszamy i dodajemy startą marchewkę. Do masy dodajemy przesiane suche składniki, mieszamy tylko do połączenia składników i wylewamy do formy  21x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Można sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe.


Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny lub sok żurawinowy
Do cukru pudru dodajemy sok cały czas mieszając, do uzyskania pożądanej konsystencji.  Sok żurawinowy uzyskałam z gotowania świeżej żurawiny i tutaj była największa niespodzianka bo robiłam to pierwszy raz i okazało się, że owoce pękają, a wręcz strzelają w czasie gotowania. Polecam więc gotowanie pod przykryciem :)
Ciasto po wystudzeniu dekorujemy lukrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz