Wczoraj już nie starczyło mi sił, żeby zrobić zdjęcia gotowej drożdżówki i je umieścić. Skończyłam całe szaleństwa w kuchni grubo po 23 i marzyłam już tylko o położeniu się spać. Nie skończyło się wczoraj na cieście. Poszłam za ciosem i resztę kupionych truskawek (prawie 2 kg) postanowiłam przerobić na dżem. Ale o efektach w następnym wpisie. Teraz skupię się na drożdżówce, która tak jak w tytule wyszła pyszna, delikatna i mięciutka. Potrzymałam ją trochę za długo i spód zbyt mocno się zrumienił ale mimo to nie zrobiła się sucha. W pracy usłyszałam dziś same komplementy.
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 4 dag świeżych drożdży
- szklanka ciepłego mleka
- 115g masła
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
Kruszonka:
- 2/3 szklanki mąki
- 100g masła
- 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo, ale nie koniecznie :)
- około 250g truskawek i kilka łodyżek rabarbaru
Z drożdży, kilku łyżek ciepłego mleka, łyżki mąki i łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy go do wyrośnięcia na 10 minut.
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, resztę mleka, cukier, zaczyn, szczyptę soli i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i będzie "odchodzić od ręki". Odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywamy czystą ściereczką lnianą i czekamy ok. 1,5h aż ciasto podwoi swoją objętość.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Zasypujemy cukrem i zostawiamy aż puści sok. Przed położeniem go na ciasto odlejemy powstały sok.
Truskawki myjemy i odrywamy szypułki. Ja obtoczyłam je jeszcze w bułce tartej przed położeniem na ciasto.
Kruszonkę przygotowujemy mieszając wszystkie składniki i wyrabiając je palcami.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je do blachy. U mnie duża: 37x23. Na wierzchu układamy rabarbar i truskawki lekko je wciskając w ciasto. Całość posypujemy kruszonką i zostawiamy do "napuszenia" na ok. 25 minut. W tym czasie włączamy piekarnik żeby się nagrzał.
Ciasto piecze się około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz