Składniki:
- 200g mąki
- 100g zimnego masła
- 160g cukru
- szczypta soli
- 3 jajka + 1 żółtko
- 250g śmietany
- 1kg jabłek
- 1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym bez cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Mąkę ze szczyptą soli, masło, połowę cukru i żółtko zagniatamy na gładkie ciasto. Będzie bardzo miękkie. Wkładamy je do lodówki na pół godziny.
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda i kroimy w kawałki, mogą być średniej wielkości.
Jajka ubijamy w misce miksera dodając śmietanę, resztę cukru i cukier waniliowy i wsypujemy budyń. Miksujemy aż składniki się połączą i powstanie gładka, płynna masa.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim blaszkę (jest zbyt delikatne żeby je rozwałkować). Do foremki z ciastem wkładamy kawałki jabłek i zalewamy masą budyniową.
Ja korzystałam z tortownicy o średnicy 21cm i nie używałam wszystkich jabłek - wsypywałam tyle, żeby były na równi z ciastem.
Pieczemy przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz