sobota, 25 sierpnia 2012

Muffinki z orzechową kruszonką

Muffinki mocno kombinowane. Mają w sobie trochę otrębów, świeże morele i kakao. Można do nich dodać w zasadzie wszystko to, na co mamy ochotę w danej chwili.


Składniki:
  • około 2 szklanek mąki
  • kilka łyżek otrębów
  • łyżka kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 nektarynka
Kruszonka:
  • orzechy włoskie
  • cukier
Orzechy prażymy na patelni, posypujemy cukrem i na małym ogniu smażymy często mieszając żeby się nie przypaliły.
Osobno mieszamy składniki mokre i suche. Łączymy je i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę nektarynkę. Muffinki posypujemy kruszonką i pieczemy ok 15 minut. Moje piekły się trochę dłużej - do suchego patyczka.


W tej wersji muffinki oprócz orzechów posypane są jeszcze klasyczną kruszonką z masła, mąki i cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz