Muffinki mocno kombinowane. Mają w sobie trochę otrębów, świeże morele i kakao. Można do nich dodać w zasadzie wszystko to, na co mamy ochotę w danej chwili.
Składniki:
- około 2 szklanek mąki
- kilka łyżek otrębów
- łyżka kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 1 nektarynka
Kruszonka:
- orzechy włoskie
- cukier
Orzechy prażymy na patelni, posypujemy cukrem i na małym ogniu smażymy często mieszając żeby się nie przypaliły.
Osobno mieszamy składniki mokre i suche. Łączymy je i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę nektarynkę. Muffinki posypujemy kruszonką i pieczemy ok 15 minut. Moje piekły się trochę dłużej - do suchego patyczka.
W tej wersji muffinki oprócz orzechów posypane są jeszcze klasyczną kruszonką z masła, mąki i cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz