wtorek, 29 listopada 2011

Metrowiec

Metrowiec jest jednym z tych ciast, które umie robić tylko Mama. W domu zawsze tylko Ona go przygotowywała, my pomagaliśmy przy drobnych czynnościach, jak mieszanie masy budyniowej. Nigdy nie sądziłam, że będzie mi chodzić po głowie samodzielne jego przygotowanie, ani że od myślenia o tym przejdę do realizacji... czy to dojrzałość czy starość, nie mnie oceniać. Faktem jest, że metrowiec powstał. Chyba nawet można zaryzykować stwierdzenie, że się udał. A przepis znaleziony na ulubionym blogu jest prawie identyczny jak ten z zeszytu Mamy.


Składniki na ciasto białe:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
 Oddzielamy białka od żółtek. Białka odkładamy, żółtka ucieramy na gładką masę z cukrem, stopniowo dodajemy wodę i olej, na koniec mąkę z proszkiem i solą. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją z ciastem (łyżką). Pieczemy w foremce o wymiarach ok 12x36cm przez 45 minut w temperaturze 170 stopni.

Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Składniki na ciasto ciemne:
  • analogicznie jak na ciasto jasne, tylko 3 łyżki mąki podmieniamy 3 łyżkami kakao
Składniki na krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki cukru
  • 250 g miękkiego masła
2 szklanki mleka gotujemy, pozostałe mleko mieszamy z mąkami, sokiem z cytryny, cukrem i ekstraktem waniliowym tak, żeby nie było grudek. Przygotowaną mieszankę wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy żeby nie powstały grudki. Gotujemy do zgęstnienia. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Miksujemy masło aż będzie białe, dodajemy stopniowo zimny budyń. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Oba ciasta kroimy w centymetrowe kromeczki, układamy na przemian jasną i ciemną smarując kremem.
Otrzymane w ten sposób ciasta pokrywamy polewą czekoladową i kroimy na ukos, tak aby otrzymać w jednym plasterku oba kolory ciasta.

Polewa czekoladowa:
  • 200 gram gorzkiej czekolady
  • 100 gram masła
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą masą polewamy ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz