Ten chlebek przygotowuje się bardzo łatwo - ciasto drożdżowe jest niezwykle grzeczne. Nie wymagało absolutnie żadnego podsypywania mąki i bardzo szybko stało się gładkie i elastyczne. Ale rozmiar chleba chyba najbardziej mnie zaskoczył. Następnym razem spróbuję uformować dwa mniejsze okrągłe bochenki.
Składniki:
- 700 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 25 g miękkiego masła
- 14 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 300 ml ciepłej wody
Do mąki dosypujemy sól i masło. Następnie dodajemy drożdże z cukrem. Na koniec dodajemy mleko i wodę i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości). Uderzamy w ciasto pięścią a następnie krótko wyrabiamy. Formujemy na blaszce podłużny bochenek i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny. Następnie nacinamy go kilka razy i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. Chleb pieczemy w temperaturze 200 st C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz